Deze klusjes moet je echt niet verder uitstellen

Als eigenaar van een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Door een gebrek aan tijd schieten veel klussen er echter al snel bij in. Ook het financiële aspect speelt hierbij een rol. Onderhoud kost immers geld. Stel bepaalde klussen, zoals onderhoud cv ketel, echter niet te lang uit. Achterstallig onderhoud kan flink in de papieren lopen en vervelende situaties veroorzaken. In deze blog delen we enkele klussen die je niet langer uit moet stellen.

CV onderhoud

Het risico op storingen verkleinen, energie besparen en de levensduur verlengen. Cv onderhoud kent veel voordelen. Ook kun je er veel ellende mee voorkomen: slecht onderhouden cv-ketels kunnen koolmonoxide uitstoten met alle gevolgen van dien. Om ervoor te waken dat deze klus blijft liggen, kun je een onderhoudscontract afsluiten. Doorgaans komt er elke 2 tot 3 jaar een monteur langs om de gehele cv-ketel te inspecteren. Houd er rekening mee dat fabrikanten beperkingen kunnen opnemen in hun garantievoorwaarden. Ook kunnen verzekeraars besluiten geen schadevergoeding uit te keren als de cv-ketel slecht onderhouden is.

Dakgoot schoonmaken

Je dakgoot heeft veel te verduren. Met name in het najaar als de bladeren van de bomen vallen en zich ophopen heeft de dakgoot het zwaar. Blad, mos en takken kunnen vervolgens voor verstopping zorgen, waardoor het regenwater niet meer weg kan. Deze druk kan leiden tot vochtproblemen, verstopping en lekkage. Ook kan de dakgoot verzakken en een broedplaats worden voor schimmels en ongedierte. Deze problemen kunnen echter eenvoudig voorkomen worden door de dakgoot minstens één keer per jaar te (laten) reinigen.

Schoorsteen vegen

Heb je een houthaard in huis? Veeg dan minimaal één keer per jaar de schoorsteen om het risico op schoorsteenbrand te verkleinen. Schoorsteenbranden ontstaan namelijk door het vlam vatten van roet en creosoot in de schoorsteen. Deze stoffen komen vrij tijdens het verbranden van hout, waarna ze zich hechten in het rookkanaal. Om er zeker van te zijn dat deze aanslag verwijderd wordt, kun je het best professionele schoorsteenvegers inhuren. Ook met het oog op de verzekering is dit verstandig: zo kan je geen nalatigheid verweten worden in het geval van een schoorsteenbrand.

Ventilatieroosters checken

Dat ventileren goed is weten veel mensen wel. Maar wist je ook dat je regelmatig moet kijken of de ventilatieroosters nog naar behoren werken en niet verstopt zijn? Ook moeten de roosters om de twee jaar onderhouden en schoongemaakt worden. Doe je dit niet, dan is schimmelvorming vaak het gevolg. Dit klinkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Van sommige schimmels kun je flink ziek worden.

Gevel impregneren

Een aangetaste gevel is niet meer in staat om je woning te beschermen tegen vocht. Daarom is het belangrijk om je gevel schoon te houden en deze te laten impregneren. Hierbij wordt de muur voorzien van een laagje, welke ervoor zorgt dat water niet in de stenen kan dringen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*