Hitteschade voorkomen in je huis

Kachels bieden, in tegenstelling tot open haarden, warmte vanuit alle richtingen terwijl ze grotere ruimtes verwarmen. Om te voorkomen dat de omgeving van je kachel, inclusief de nabijgelegen muur, gordijnen of tapijt en zelfs de kleding die je draagt, wordt aangetast door de hitte, kun je overwegen een hitteschild ernaast of erachter te plaatsen. Een vloerplaat kachel is een onbrandbaar oppervlak. Deze moet worden gebruikt om de kans op brand te verkleinen. Je kunt rookmelders in je huis installeren om de veiligheid te garanderen. Inspecteer deze regelmatig om te kijken of ze het nog doen. Bewaar daarnaast een goed werkende brandblusser op een locatie die bij iedereen in je gezin bekend is. Op deze manier kun je voorbereid zijn op een eventuele noodsituatie. Je wilt uiteraard dat je gezin altijd veilig is en dat je goede manieren hebt om dat zo te houden.

Gaan houtkachels de kar trekken?

Het belangrijkste probleem van houtkachels is volgens deskundigen het verbranden van nat hout en rook producerende andere brandbare materialen. Het vocht van nat hout produceert bij verbranding rook en gevaarlijke deeltjes. Goed hout mag een vochtgehalte van maximaal 20% hebben. Wellicht is het installeren van Blinqkachels een effectievere manier om je huis te verwarmen als je een kachel wilt blijven gebruiken.

Maak de kachel aan

Zorg ervoor dat de klep volledig open staat voor een goede luchtstroom voordat je je kachel aansteekt. Houd de klep volledig open totdat het vuur gedoofd is en de as volledig koel aanvoelt. Start of ontsteek nooit een vuur met benzine, kerosine of aanstekervloeistof of andere extreem brandbare materialen. Dit komt door het feit dat ze meteen gevaarlijke vuurballen produceren die zullen leiden tot een opeenhoping van brandbaar materiaal in de schoorsteen. Door te veel hout in één keer te verbranden kan er dan brand ontstaan. Zorg er bovendien voor dat je de as pas uit de kachel verwijdert als deze volledig is afgekoeld. Overweeg om je vuur te starten met een paar droge stukken hout, omdat ze meer warmte afgeven en roetvorming verminderen. Als je al deze instructies nauwgezet opvolgt, kun je lang genieten van de fijne warmte die goede kachels produceren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*