Wat kun je doen om het warm in huis te hebben en toch besparen op energiekosten?

Wil je besparen op je energiekosten en ben je daarom op zoek naar slimme tips? Er zijn manieren om een behaaglijke temperatuur in huis te creëren en toch te besparen op je energiekosten. We hebben voor jou een vijftal tips verzameld die ervoor kunnen zorgen dat je er warm bij zit en ook nog eens minder betaalt.

Plaats dakisolatie om te besparen op stookkosten

Warmte stijgt omhoog, daardoor verlies je veel van je warmte door het dak. Door je dak goed te isoleren kun je tot wel 30% besparen op je stookkosten. Zorg dat je een laag isolatie aanbrengt die tussen de 15 en 20 centimeter dik is om het gewenste resultaat te behalen. En heb je een zolder die je eigenlijk niet gebruikt, dan is het vaak makkelijker en goedkoper om de zoldervloer te isoleren. 

Kunststof kozijnen zorgen voor betere isolatie

Als je toe bent aan nieuwe kozijnen kies dan voor kunststof kozijnen, want die helpen je om je huis nog beter te isoleren. Deze kozijnen zijn aan de binnenzijde opgebouwd uit allerlei kleine luchtkamertjes, net als een honingraat. Deze luchtkamertjes zorgen voor een laag met stilstaande lucht die isolerend werkt. Hoe meer luchtkamers er zijn hoe beter de kozijnen isoleren. Kunststof kozijnen in combinatie met HR++ beglazing creëert de optimale isolerende werking, want dit glas heeft een isolerende coating, en een speciale gaslaag tussen de glazen zorgt voor een extra isolerende barrière. Het plaatsen van kunststof kozijnen scheelt je al gauw €250,- per jaar aan stookkosten, en dat is in deze tijd geen overbodige luxe.

Goed ventileren helpt om het binnen om het warmer te krijgen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door je huis elke dag goed te ventileren zal je huis sneller warm worden. Zet daarom de ventilatieroosters open en zorg dat er iedere dag frisse buitenlucht je huis in kan komen. En zet op een zonnige droge dag even de ramen open. De buitenlucht is dan droger dan de lucht in huis en drogere lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

Voorzetramen kunnen helpen om je huis nog beter te isoleren

Met dubbel glas kun je de isolerende waarde van je ramen behoorlijk vergroten. Maar wat als je enkel glas ramen hebt en geen dubbelglas kunt laten plaatsen omdat je bijvoorbeeld in een huurhuis of een monument woont? Dan kun je hetzelfde effect creëren door voorzetramen voor je enkelglas ramen te plaatsen. Voorzetramen kunnen het warmteverlies in een ruimte tot zo’n 50% reduceren wat je direct in je energieverbruik merkt.

Maak slim gebruik van gordijnen om de warmte binnen te houden

Gordijnen geven sfeer aan je huis en bieden je privacy. Om ervoor te zorgen dat niet de hele buurt naar binnen kan kijken doe je meestal de gordijnen dicht als je ’s avonds binnen het licht aandoet. Het sluiten van je gordijnen als de zon ondergaat helpt ook om te besparen op de stookkosten. Gesloten gordijnen zorgen namelijk voor extra isolatie van je woning doordat er zo een extra luchtlaag ontstaat tussen het raam en de kamer. Bovendien houden gesloten gordijnen tocht tegen waardoor het lekker aangenaam binnen blijft. Laat overdag juist de gordijnen open als de zon schijnt om te profiteren van de gratis warmte van de zon. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*