De verschillende vormen van vegetarisch eten

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om vegetarisch te gaan eten. Geen vlees dus, maar ook geen vis of schaaldieren. De reden waarom mensen vegetarisch eten zijn uiteenlopend. De één kiest ervoor om een steentje bij te dragen aan het voorkomen van dierenleed. De ander doet het vanwege het geloof en weer een ander kiest ervoor om gezondheids- of milieuredenen. Maar vegetarisch eten is niet meer zo zwart-wit als vroeger. Er bestaan namelijk steeds meer vormen op het gebied van vegetarisch eten. In deze blog vertellen wij je er meer over!

Vegetarisch eten? Wij lichten 5 verschillende vormen uit!

Naast mensen die volledig vegetarisch eten, kun je ook besluiten om semi-vegetarisch, flexitarisch of zelfs veganistisch te gaan eten.

Semi-vegetarisch

We beginnen met semi-vegetarisme. Dit houdt in dat je bepaalde soorten vlees/vis niet eet, maar andere soorten weer wel. Laten we een paar vormen uitleggen die vallen onder de categorie semi-vegetarisch.

  • Pescotarisme

Wat als je bijvoorbeeld geen vlees eet, maar wel vis? Dit noemen we pescotarisme, wat dus betekent dat je geen vlees eet maar wel vis en schaaldieren. Een gezonde avond snack met vis is dus helemaal oke!

  • De pollotariër

Pollo is Spaans voor kip. Precies waar het bij een pollotariër omgaat. Deze mensen eten in principe geen vlees en vis, maar wel gevogelte zoals kip, kalkoen of eend.

  • De ovo-vegetariër

De ovo-vegetariër eet in principe vegan. Maar er is een uitzondering: eieren! Geen vlees, vis of zuivel voor een ovo-vegetariër dus. Wel een eitje op z’n tijd!

Flexitarisch

Als flexitariër eet je in principe alles, maar je bent er wel bewust mee bezig om niet iedere dag vlees te eten. Je eet dus wel vlees, maar vervangt dit ook regelmatig met vis of vleesvervangers. Je kiest zo nu en dan bewust voor een week zonder vlees.

Veganistisch

Van veganisme is sprake als je helemaal geen dierlijke producten meer eet. Dus naast vlees en vis kies je ervoor om ook geen producten als zuivel, eieren en honing te eten. Als je veganistisch bent, heb je een volledig plantaardige levensstijl.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*